هم‌پختی و آمیزه‌سازی لاستیک پلی‌اتیلن کلروسولفونه با سایر الاستومرها

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسندگان

1 گروه علمی پلیمر-مجتمع دانشگاهی مواد و فناوریهای ساخت-دانشگاه صنعتی مالک اشتر-تهران-ایران

2 عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی مالک اشتر

3 هیات علمی-گروه علمی پلیمر-مجتمع دانشگاهی مواد و فناوریهای ساخت-دانشگاه صنعتی مالک اشتر-تهران-ایارن

چکیده

پلی‌اتیلن کلروسولفونه الاستومری مصنوعی حاصل کلرینه و سولفونه کردن هم‌زمان پلی‌اتیلن (PE) در حالت محلول یا جامد است. گونه­های تجاری آن بین 63 - 25 درصد وزنی کلر، 1.5 - 0.8 درصد وزنی گوگرد و دمای انتقال شیشه‌ای حدود 25- درجه سانتی‌گراد دارند. خواص پلی‌اتیلن کلروسولفونه به مقدار کلر، مقدار گوگرد (غلظت گروه‌های سولفونیل کلراید) و وزن مولکولی بستگی دارد. با افزایش غلظت کلر مقاومت در برابر روغن و ویسکوزیته آن افزایش می‌یابد. واردکردن کلر و دی‌اکسید گوگرد درون مولکول‌های PE قسمت­های بلورین آن را شکسته و ماده­ای گرمانرم را به پلیمری بی­شکل و الاستومر مانند تبدیل می­کند که از طریق گروه­های سولفونیل کلراید گرما سخت می­شود. طبیعت اشباع شده پلی­اتیلن کلروسولفونه محصولاتی با مقاومت بالا نسبت به حرارت، اوزون، اکسیژن، عوامل محیطی، مواد شیمیایی و روغن فراهم می­آورد. پلی­اتیلن کلروسولفونه پخت شده خواص فیزیکی و مکانیکی عالی مانند مقاومت سایشی و استحکام کششی بالایی نشان می­دهد. بهترین خواص لاستیکی در مقدار کلر 35 - 30 درصد، بسته به شرایط واکنش و نوع PE مشاهده می­شود. در این تحقیق به خواص، نحوه هم پختی و آلیاژسازی آن با دیگر الاستومرها پرداخته شده است. سازگاری و ترکیب درصد این لاستیک در آمیزه سازی و پیشگیری از جدایی فاز و افت خواص نهایی بسیار مهم است. هم چنین  به دست آمده از آزمون رئومتری و مقایسه زمان­های پخت در آلیاژهای مختلف این لاستیک بررسی شده و تأثیر افزودنی­ها در مقدار  و پخت آمیزه در پژوهش­های مختلف بررسی شده است.

کلیدواژه‌ها