سازوکارهای حاکم بر پخت و خواص لاستیک پلی‌اتیلن کلروسولفونه (CSM) و آمیخته‌های آن

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسندگان

1 تهران، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، مجتمع دانشگاهی مواد و فناوری‌های ساخت، صندوق پستی1774-15875

2 دانشگاه صنعتی مالک اشتر، مجتمع دانشگاهی مواد و فناوری‌های ساخت، صندوق پستی1774-15875

10.22034/irm.2023.360491.1184

چکیده

پلی‌اتیلن کلرو سولفونه یا پلیمر لاستیکی با نام تجاری هایپالون یکی از انواع لاستیک‌های مهندسی با کاربرد‌های ویژه است.این ماده روش سنتز مستقیم ندارد و از اصلاح شیمیایی پلی اتیلن با چگالی کم تهیه می‌شود. اگرچه ماده اولیه آن (پلی اتیلن) یک پلیمر با ماهیت رفتاری پلاستیکها است، اصلاح شیمیایی آن توسط اسیدهایی از قبیل اسید سولفوریک و اسید کلریدریک سبب تحول رفتاری از یک ماده پلاستیکی به یک پلیمر لاستیکی می‌باشد. این اصلاح اسیدی سبب حذف بلورهای پلی‌اتیلن کم چگال و ایجاد قابلیت اتصالات عرضی می‌شود که در جوار دمای انتقال شیشه‌ای کم پلی‌اتیلن یک ماده پلیمری با ماهیت لاستیکی برتر را به نمایش می‌گذارد. همچنین پلی‌اتیلن کلرو سولفونه دارای قابلیت و تنوع شگرفی در ایجاد اتصالات عرضی توسط سامانه‌های پخت شیمیایی یا فیزیکی مختلف است. چنانکه این لاستیک گوناگونی بی‌نظیر پخت با انواع سامانه‌های پخت، افزودنیها و برخی از لاستیک‌های دیگر(سامانه‌های خودولکانش)می‌باشد. در این مقاله به بررسی ساز و کار واکنش‌های متنوع ایجاد کننده اتصال عرضی این لاستیک با انواع سامانه‌های پخت، پرکننده و ... پرداخته شده است. بدین منظور خواص فیزیکی-مکانیکی لاستیک CSM و سازوکارهای شیمیایی با سامانه‌های مختلف پخت و همچنین پرکننده‌هایی همچون دوده و سیلیکا مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات